Търсите подходящо стъкло?

Интересни факти за триплекса

Тук ще Ви запознаем с малко известни факти при производството на триплекс (ламинирано стъкло). Материалът е взаимстван от немската компания Тросифол и е изключително добре представен. Както беше упоменато в основната статия за триплексовите (ламинирани) стъкла, те се правят чрез слепването на филм между тях. Такива филми за производството на триплексови (ламинирани стъкла) стъкла се предлагат именно от Тросифол

триплексовите стъкла

Интересни факти за триплексовите стъкла

1905 г. - регистриран първият патент; описва филм направен от целулозен нитрат, единственият наличен до тогава безцветен филм със задоволителна гъвкавост и здравина. 

1910 г. - представен е подобен продукт, в който целулозно-нитратен филм е потопен в ацетон и последващо положен между две стъкла под високо налягане.

1935 г. - бицелулозен ацетат се появява на сцената, измествайки единственият материал досега - целулозният нитрат; бицелулозният ацетат е материал с по-висока цветоустойчивост и изключителна прозрачност.

1936-1937 г. - започва да се произвежда поливинил бутирол (PVB). Той намира място в самолетния дизайн през Втората световна война.

1968 г. - Тросифол става първият производител, който елиминира нуждата от водноструйно почистване на филма чрез въвеждането на PE вътрешен слой, на мястото на прахообразния PVB.

За производството на триплекс (ламинирано стъкло) от изключителна важност е филма, който се залепя към стъклото. Самото залепяне е сложен и продължителен процес.

Така например от изключителна важност за залепянето на филма към стъклото е наличието на вода във филма. Обилната влага във филма и/или на повърхността му, която причинява контакта филм-стъкло може да се оприличи на излишна вода. Залепящите качества на филма може да бъдат намалени от минералите съдържащи се в твърдата вода, което би довело до образуването на люспести отлагания, ако стъклото не е предварително обработено с деминерализирана вода. Залепянето на филма към стъклото е функция на съединението на водорода от водата във филма и водата, с която е било измито стъклото и тези на полимера. 

 

Приложение на триплексовите стъкла

Триплексовите (ламинирани стъкла) стъкла се поместват в две главни полета за приложение - автомобилната и архитектурната индустрия.

Специално за архитектурните стъкла е необходимо високо ниво на слепване, което да осигури дълъг живот на ламинираното стъкло (триплекса).

Двете приложни форми на филма изисквани от пазара на архитектурно и автоостъкляване изискват два филма показващи две различни залепящи свойства. За архитектурни стъкла висока лепливост и задържаща сила при чупене са препоръчителни. В производството на автостъкла е необходимо контролно редуциране на лепливостта. Това изискване се налага от дефектирането на ламинираното (триплекс) стъкло при ударен тест и води до следните изисквания: 

- да не се допуска нараняване на повърхността при счупване на стъклото на остри ръбове

- да не се допуска летящи предмти или частици да навлизат през стъклото, с други думи слепването между филма и стъклото трябва да се намали, но не до степен, в която продуктът губи качествата си на ламинат (триплекс). Шофьорът не трябва да бъде заплашен нито от проникване през стъклото на камъни, нито от счупване на стъклото на ножове. Когато ламинираното (триплекс) стъкло е ударено от солиден предмет, в нормални условия двата листа на стъклото ще се счупят, довеждайки до формирането на паякообразна мрежа от концентрични начупвания, събрани около центъра и радиални начупени линии излизащи от центъра към външните краища на стъклото

Приложение на триплексовите стъкла

Намерете правилното стъкло за вашия автомобил.

Направете запитване за стъкла!