Търсите подходящо стъкло?

Закалено стъкло - секурит

Секурит (SEKURIT) - закалени стъкла

Секурит (SEKURIT) - закалени стъкла

Секуритът (SEKURIT) има особени свойства, които са присъщи само за него и го отличаватот останалите стъкла.

Особени свойства - след загряване на обикновеното стъкло до 600 - 680 градуса и при бързо охлаждане на стъклото от двете страни се получават повърхностни напрежения (т. н. компресирано натоварване) на стъклената повърхност. При този процес в дълбочина на стъклото се оформят три слоя - два на натиск и един на опън, които се намират в равновесие. Тази обработка на стъклото (секурит - SEKURIT) увеличава механичната якост на удар и натиск, неравномерни натоварвания, температурни колебания и други. В следствие на закаляването, стъклото намалява оптичните си качества от тези новосъздадени три слоя, които пречупват светлината под различен ъгъл. Закаленото стъкло (секурит - SEKURIT) може да се познае като се гледа под определен ъгъл, при който ясно се виждат петна с цветни отенъци на дъгата - това са така нар. нютонови кръгове.

 

Поведение при счупване

При счупване на секурит - SEKURIT (закалено стъкло) се нарушава равновесието на слоевете - разпада се на малки безопасни частици, които нямат маса и остри ръбове, не нараняват или порязват. Това свойство и тази характеристика на секурит - SEKURIT (закалено стъкло) ги прави безопасни стъкла. В правоъгълник с размери пет на пет сантиметра при счупване трябва да има 60 бр. зърна.

Например, когато се намирате в лек автомобил, автобус, влак, обществена сграда и др. закалените стъкла (секурит - SEKURIT) се третират като аварийни изходи. При възникване на събитие застрашаващо живота, счупването е наложително. И сега, ВНИМАНИЕ! 

Поведение при счупване

 

Издръжливост на закалените стъкла Секурит

Издръжливост на закалените стъкла Секурит

Закалените стъкла (секурит-SEKURIT) се чупят трудно. Затова е необходимо да се ползват аварийни чукчета. В автобусите и влаковете, които са основният превозвач на пътници, закалени стъкла (секурит - SEKURIT) са изключително използвани, чукчетата са поставени до прозорците на съответното превозно средство, но когато по някаква причина липсват, трябва да се използват подръчни средства с остър и твърд връх - например метални предмети като масивен нож, брадва, твърда керамика, твърд камък, дори пръстен с твърд кристален камък на него и други подобни, с които при рязък удар върху повърхността на закаленото стъкло (секурит - SEKURIT), да се наруши равновесието на трите слоя в закаленото стъкло, за да се постигне успешно счупване. 

 

Препоръки при закалените стъкла

Никога не бива да се удря закалено стъкло (секурит - SEKURIT) с гола ръка, крак или тяло, защото закалените стъкла издържат големи масивни натоварвания и е почти невъзможно да се счупят с невъоръжена ръка.

Купете си от магазин за автоаксесоари или бензиностанция аварийно чукче, което винаги да е близо до Вас и да счупите закаленото стъкло (секурит - SEKURIT). Евтино е, но спасява живот!

 

Екипът на Униглас ЕООД ще се радва да запознаете себе си и децата Ви, Вашите роднини, приятели, обичани хора и други познати с информацията, която представяме не Вашето внимание.

Препоръки при закалените стъкла

Намерете правилното стъкло за вашия автомобил.

Направете запитване за стъкла!